“Hedef kitlem ile etkileşim kuran içeriği nasıl üretirim?” Siz de bu soruyu kendinize en az bir kere sormuşsunuzdur. İçerik üretimi önemli stratejilerimizi destekleyen ve özen gösterilmesi gereken bir süreç. Peki nasıl?

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sonucu müşterilerimiz birçok bilgiye her yerden ulaşabildiği gibi birbirleriyle de tecrübe paylaşımı yapabilecekleri platformlarda bir araya geliyor. Onlarla etkileşime geçebilmek için içerik pazarlamasının rolü büyük. Hal böyle olunca, devir birçok bilgi arasından sıyrılıp fark edilebilir, akılda kalıcı ve etkileşimi bol bir içerik hazırlama devrine çoktan gelmiş durumda.

Şirketlerin öncelikli hedefi web sitesinde daha fazla trafik oluşturmak, marka sadakati yaratmak, müşterileriyle etkileşimi artırmak, yeni ürünlerin konumlandırmasını yapabilmek, itibar yönetimi gibi konular oluyor.

Bu hedeflere ulaşabilmek için ise konu içerik pazarlamasına ve tabi ki içerik üretimine geliyor. Böylece blog, podcast, e-mail, video içerik, webinar gibi platformlarda içerik üretiyoruz.

Birçok şirket içerik oluşturmak için yazar/içerik üreticisi, sosyal medya yöneticisi, SEO yöneticisi, tasarımcı, içerik pazarlama yöneticisi, içerik pazarlama stratejisti gibi kişileri takımına alıyor.

Ancak günümüzde içerik ile ilgili herkesin çaba gösterdiği bir ortam oluşmuşken kafamıza takılan önemli bir soru var:

“Hedef kitlem ile etkileşim kuran içeriği nasıl üretirim?”

Bununla beraber potansiyel müşterileri çekecek, trafiği artıracak, içerik pazarlama stratejisine hizmet edecek kaliteli içerik üretimi tüm içerik üreticilerinin önemli gündem maddeleri arasında.

Uzun yıllardır ürün yöneticisi olarak gündemi belirleyecek içerikleri oluşturup, ekiplerimizle birlikte hedef kitlemize ulaştırıyoruz. Ayrıca bir süredir yazılar yazarak bloğumda da içerik üretmeye başladım. Bazen belli bir konu hakkında yazmak istesek bile nereden başlayacağımızı bilemediğimiz zamanlar oluyor.

İşte bu nedenle kendi izlediğim içerik üretimi sürecini sizler için basamaklandırarak bir yol haritası oluşturmaya çalıştım. Özellikle daha kaliteli içerikler üretmeniz için faydalı olacaktır diye umuyorum.

İçerik üretimi yol haritası

Gündemdeki bir konu belirlenir:

Hedef kitlenizle etkileşime girmek için içerik ürettiğinize göre onların gündemindeki konuyu tespit etmek gerekiyor. Kendi aralarında neler konuşuyorlar, ne gibi bir karşılanmayan ihtiyaçları var? Bu konuyu gündeme taşıyan şey ne? Bunları tespit etmek, oluşturacağınız içerik için önemli. Örneğin Google Trends gündemdeki konuları kolayca analiz edebileceğiniz basit bir yöntem.

Araştırmalar yapmak:

Konuyu belirledikten sonra, bu konu hakkında yerli ve yabancı kaynakları araştırmak ve otoritelerin söylemlerine de kulak vermek gerekiyor. Konu hakkında yapılmış araştırmalar, analizler varsa bunları içeriklerinizde referans olarak kullanmanız data odaklı müşterilerin de beğenisini kazanacaktır.

Bu aşamada kendi yöntemleriniz ve bilgilerinizle çok örtüşen ortak noktaları not alabilirsiniz. Ortak bilgilerin farklı farklı mecralarda bulunması, o konuya olan ilginin de çok olduğunun bir göstergesidir. Dolayısıyla sizin de kendi içeriğinizde bu not aldığınız konuları, eğer sizin de tarzınıza uygunsa, ön plana çıkarmanız iyi olur anlamına gelecektir.

Kendi fikirlerinizin şekillenmesi:

İçerik tabi ki iyi bildiğimiz bir alan hakkında oluyor. Kendi uzmanlık ve tecrübemizle içerik üretebiliriz. Ancak bir önceki araştırma aşamasında fikirlerimiz daha da olgunlaşmış, güçlenmiş ve belki de bir miktar değişmiş bile olabilir. Tüm bu analizlerle birlikte kendi özgün fikrinizi yaratabileceğiniz bir değer belirlersiniz.

Burada özgün olmak önemli. Sonuçta sizin takipçileriniz sizin içeriklerinizi takip ediyor ve size özgü bilgileri, yöntemleri, fikirleri bilmek istiyor.

Konuyu hangi platformdan ve nasıl paylaşacaksınız?

Hedef kitlenize ve konunuza göre e-mail, video, podcast, sosyal medya, influencer aracılığıyla ya da blog yazarak içerik paylaşabilirsiniz. Hangisinin uygun olduğu kararını da en iyi içerik üreticisi bilir 😊

Ayrıca paylaşımı yaparken bunu nasıl hikayeleştirebileceğinizi düşünün. İçeriğinizde duygulara dokunup ve mümkünse hikaye kurgusu kullanabilirseniz etkisi artacaktır.

Örneğin benim gibi yazılı bir içerik üretiyorsanız; başlığın ilgi çekici olması, görsel ya da videolardan faydalanmak, önemli kelime/cümlelere vurgu yapmak, yazının kolay okunabilir olması, alt başlıklar kullanmak, referanslar vermek içeriğin kalitesini artıracaktır. Yazılarınızın arama motorlarında görünebilmesini kolaylaştırmak için SEO uyumlu yazmak da, blog yazıları için önemli.

Müşterilerinize yorum yapacak alan bırakın:

İçeriklerimizi müşterilerimizle etkileşime girmek için hazırlıyoruz. Mümkünse onların da katılımını sağlayacak alan bırakmak önemli. Örneğin içeriğin sonunda bir soru sorulabilir, anket yapılabilir.

Ben en çok içerik ürettiğim platform olan yazılı içerik üretimi ile ilgili örneklerimi verdim. Okuyanlar arasında video içerik üreticileri, podcast, e-mail gibi farklı mecralarda içerik üretenler varsa, siz de yorumlarda ipuçlarınızı yazarsanız, okuyucularımız farklı örnekler hakkında da fikir edinmiş olabilirler.

İçeriklerimizin bol trafikli olması dileklerimle…

Sevgiler,

Write A Comment