İçerik üreticisi için hedef kitlesiyle empati kurmak, içeriklerini tasarlamakta son derece önemlidir. Empati veya eşduyum, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Sosyal ilişki kurmanın da temel gereklilikleri arasında gelir. Yazımda bahsedeceğim içerik üreticisi için empati rehberi işinize yarayacak tüyolar içeriyor.

Empati ilişki ya da ürün geliştirmek için önemlidir. Ancak kendimizi başkasının yerine koyabilmek söylendiği kadar kolay değil ne yazık ki. Belki çoğumuz insanlarla empati yapabildiğimizi düşünürüz ancak doğru noktaları anlayıp anlamadığımızı belki de hiç sorgulamayız.

“Biz içerik üreticisiyiz. Empati bu kadar önemli mi?” diye düşünebilirsiniz. Bunun cevabı: Evet. Bir önceki, “İçerikte duygulara hitap etmek” yazımda, içeriğimizde insanların ilgisini çekecek ve onları harekete geçirecek duygulardan bahsederken, içerikte empatinin mutlaka olması gerektiğini de vurgulamıştık. Bu, oluşturduğumuz içeriğin insanlar tarafından içselleştirilmesini sağlayacaktır.

Bir diğer konu ise bizim temel içerik stratejimizle ilgili. Bizler şunu çok iyi biliyoruz ki; hedef kitlemizin ihtiyacı ile bizim onlara sunabileceğimiz uzmanlık alanımızın örtüştüğü nokta bizim temel içeriğimizin konusunu belirler. Biz bu temel konu hakkında stratejilerimizi belirler ve iletişim kanallarını kullanarak hedef kitlemize ulaşırız. Peki asıl konuya gelelim…

Hedef kitlemizin ihtiyacını ve çözümünü nasıl bulacağız? İşte tam da bu konuda empatik yaklaşım hayatımızı kurtarıyor. Tasarım odaklı düşünmede ya da müşteri yolculuğu çalışmalarında da hedefimiz hep müşterilerimizin temel ihtiyacını anlamak oluyor. Ben de okuduğum birçok kaynaktan öğrendiğim ve pratikte kendi deneyimlerimle faydasını gördüğüm bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedim

Hedef Kitlenizi Dikkatlice Dinleyin…

Bizler çoğu zaman karşımızdaki kişileri anlamak için değil, sadece onlara cevap vermek için dinliyoruz. Aslında müşterilerimiz bize konuşurken kendi ihtiyaçları konusunda bilgiler veriyor ancak bazen çok da dikkatlice dinleyemediğimizde bu bilgileri kaçırabiliyoruz.

Bir de dinlemek sadece kulağımızla değil aslında tüm kalbimizle, sezgilerimizle, gözlerimizle bir bütün olarak yapıldığında işte o zaman tam anlamıyla kaliteli bir dinlemekten söz edebiliyoruz. Hatta sosyal medya içerik üreticisi iseniz kast ettiğim dinlemeyi yorumları okuyarak bile yapabilirsiniz.

Hedef Kitlenizin Kurduğu Cümleleri Düşünün…

Mümkünse müşterilerinizle çokça iletişim kurarak, onların kendi ağzından çıkan cümlelere odaklanın. Belki bunları tekrar hatırlamak için ajandanıza not alabilirsiniz. Müşteriler kendi tarzıyla bir şey anlatırken sizi iç görüye götürebilecek metaforlar, deyimler gibi sözcükler kullanabilir. Bu da size ilgi alanları, demografik özellikleri gibi bilgiler verir.

Gerçek Karakterler Yaratın…

Personalar yaratmak yani müşterimizi tüm özellikleriyle tanımlamak onları anlamaya giden yolda önemli bir basamak. Örneğin müşteri profiliniz olarak tanımladığınız birini; 42 yaşında, kadın, öğretmen, 2 çocuğu olan vs.. gibi özellikleriyle bütün olarak analiz ederseniz, ihtiyaçlarını anlamanız son derece kolaylaşacaktır.

Daha sonrasında ortak özellikleri olan bir grup müşterilerinizle ilgili bir sınıflandırma yaparak; onlara özel içerik üretebilirsiniz.

Empati Haritalarından Faydalanın…

Empati haritaları müşterilerimizi daha iyi anlayabilmek için basit bir harita yöntemi uygulamasıdır. Uygulama basit ama içinde cevaplayacağımız sorular uzun çalışmalar gerektiriyor.

Empati haritalarında, hedef kitlemizin ne hissettiği, ne düşündüğü, ne söylediği, ne duyduğu, nasıl davrandığı detaylı şekilde analiz edilir. Bu sayede gerçek ihtiyaç ve bu ihtiyacı karşılayan çözüm bulunur.

Beyin Fırtınası Yapın…

Her zaman takım çalışmasına ve farklı fikirlere önem veren biriyimdir. Ancak bu konuda farklı kişilerle beyin fırtınası yapmak belki çok daha fazla kritik. Bulduğunuz ihtiyaçları ve çözümleri mutlaka farklı alanlardan, farklı kişilik yapılarından takım arkadaşlarınızla paylaşın ve birlikte tekrar üzerinde çalışın. Çok yeni fikirler ortaya çıkacaktır.

İçerik üreticisi, müşterilerine fayda sağlayan, değer yaratan kişidir ve onlara değer yaratırken de empatik yaklaşım gösterenler en başarılı olanlardır.

Şimdi bir düşünelim: İçeriklerimi oluştururken yeterince empati yapıyor muyum? Emin miyim?

Keyifli çalışmalar diliyorum.

Sevgiyle…

Write A Comment