Geçtiğimiz hafta Marketing Türkiye tarafından, “2020’nin En Başarılı Pazarlama Stratejileri” listesinde yer alan marka ve projeler açıklandı. Bu proje ve markaları ünlü marka danışmanları değerlendirdi. Pazarlama adına harika stratejilerinden ilham aldığımız markaların bulunduğu listede, içerik pazarlamasıyla başarılı olan örnek stratejiler de yerlerini aldı.

2020 yılı fazlasıyla değişik ve bazı alışkanlıkların, ihtiyaçların farklılaştığı bir yıl oldu. Tüketicilerin de beklentileri büyük oranda değişti. Fark yaratan ve tüketicilerin beğenisini toplayan markaları incelediğimizde, sosyal sorumluluk ile birlikte tüketicilerin güvenliğini, sağlığını ve ihtiyaçlarını düşünen markaların öne çıktığını görüyoruz.

Pazarlamanın temelinde müşterilerimiz var. Onlara değer katabilmek için onlarla empati yapmamız son derece önemli. İşte pandemi dönemi onlarla belki en fazla empati yaptığımız ve tüketicilerimizin hayatını nasıl daha fazla kolaylaştırabiliriz diye uzun uzun düşünüp emek verdiğimiz bir dönem oldu.

Yapılan araştırmalar, tüketicilerin pandemi ile birlikte davranışlarındaki, beklentilerindeki ve tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikleri ortaya koyuyor.

2020 Yılında Tüketicilerin İhtiyaçları Ne Yönde Değişti?

İnsanlar artık dijital platformları daha çok kullanmaya başladı. Hatta daha önce vermediğimiz bazı kişisel bilgilerimizi de, artık bir çok platformda paylaşmaya başladık.

Sosyal medyanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. İnsanlar için sosyalleşme platformu olan sosyal medya artık bilgi edinme, alışveriş yapma, tecrübe paylaşımı gibi farklı amaçlarla da sık sık kullanılmaya başladı.

Yine online eğitimlerin revaçta olduğu ve birçok eğitim, seminer gibi etkinliğe katıldığımız bir dönem başladı. Özellikle evlerde olduğumuz akşamlar ve hafta sonları canlı yayınlara bolca rastlar olduk.

İçerik üreticileri için yayın yapma kanallarını arttırdıkları bir yıl oldu. Çünkü tüketiciler artık yazılı, video ve ses içeriklerini sürekli tüketir hale geldi.

Markalar Neler Yaptı?

İnsanların yaşam tarzı bu kadar değişmişken, pazarlama stratejilerimizin de değişmesi ve gündeme ayak uydurması gerekiyordu elbette.

İşte bu amaçla birçok marka, pandemi döneminde sağlıklı yaşam ip uçları, evde kaliteli vakit geçirme gibi konularda bilgilendirici içerikler oluştururken, sosyal sorumluluk projelerini de arttırdı.

Bazı mobil uygulama, eğitim gibi platformların ücretsiz hale getirilmesi bilgiye erişimi arttırdı.

Markalar şeffaf bilgi paylaşımı yaparak, tüketicilerinin gözünde güven tazeleme fırsatı da yakaladı.

Kısacası, pandemi ile birlikte tüketiciler markalardan destek ve samimiyet beklediler desek abartmış olmayız.

İşte bu beklentiler doğrultusunda bazı markalar içerik pazarlamasıyla başarılı olan örnek stratejiler geliştirdiler.

Bu yazıda, Marketing Türkiye’nin listesinde bulunan ve içerikleriyle değer yaratan 3 markadan bahsetmek istiyorum:

Little Caesar’s:

Lİttle Caesar’s aslında geçen sene birkaç projesiyle çok fazla ödül almış bir marka. Ancak ben içerik yönünden değerlendirmek üzere gerçekleştirdikleri bir projeyi ele almak istedim. Çok yaratıcı bir proje olduğunu söyleyebilirim. Çünkü gerçek anlamda hedef kitlesini çok iyi analiz ederek ve güzel bir iç görü ile yaratıcı bir projeye imza attılar. Projenin Adı: “Master Chef Aranıyor”

Türkiye’de çok fazla izlenen Masterchef programı özelinde bir araştırma yapan Little Caesar’s markası, program esnasında insanların internette programda yer alan yemek tariflerini araştırdığını ve kendi mutfaklarında bu yemekleri yapmayı denediklerini fark ediyor. Bu durumda aslında tüm Türkiye’de bazı kelimeler aynı zaman diliminde arama motorlarında aranıyordu.

Bu tespit ile birlikte, programın tanıtımını izleyerek, yapılacak yemekleri önceden tahmin ederek, bu konularda yaratıcı metinler hazırlayıp bu içerikleri programın başladığı saatlerde yayınladılar. Özellikle kendi portföylerine uygun yemeklerin olduğu haftalarda, ilgili içerikleri insanlara sunarak tüketiciler tarafından aranan kelimelerin bulunduğu içeriklerle tüketiciye değer sağlamayı başardılar.

Finish:

Finish markası bir süredir yürüttüğü “Bulaşıklar Makinede Yıkansın” kampanyasını devam ettirerek, su tasarrufu ile ilgili içerikler oluşturmayı devam ettirdi. Finish markası kendi alanlarıyla da örtüşen ve insanların çok değer verdiği “su tüketimi” ile ilgili bir içerik stratejisi izliyor.

2020 yılında “Bulaşıkları Sudan Geçirmeyin” mesajı vererek bir farkındalık yarattı ve böylece su tasarrufuna büyük ölçüde katkı sağladı.

Dünya için bu kadar hassas bir konuda projeler gerçekleştirmiş olması Finish markasını tüketicilerin gözünde üst sıralara taşırken, yarattıkları değer ile su tasarrufuna da katkı sağlamayı başardılar.

Roche:

Dünyanın önde gelen ilaç firmalarından olan Roche firması birçok yenilikçi ürün ile hastaların hayatlarına dokunuyor. 2020 yılında sağlığın öneminin çok daha fazla anlaşıldığı dönemde Roche firması dijital projelerini arttırdı.

Özellikle halkı bazı hastalıklar hakkında bilgilendiren birçok web sitesine ve dijital bir kısa bilgilendirme filmine yer veren Roche, bazı hastalıkların erken teşhisinde oldukça etkisi olan konularda farkındalık yaratmayı başardı ve jürinin değerlendirmesiyle ödüle hak kazandılar.

Örneğin; akciğer kanseri ile ilgili farkındalık oluşturmak üzere hazırladıkları “Akciğerine İyi Bak Ciğerim” isimli dijital film bu projelerden sadece bir tanesi.

Bahsettiğimiz markalar, ürettikleri yaratıcı ve insanların faydasına dokunan içerikleriyle başarılı örnekler arasına girdiler.

Bu markalardan ilham alarak tekrar söyleyebiliriz ki; içeriklerimizle fark yaratmak, değer yaratmak tüketicilerin ihtiyaçlarına dokunmak markalarımızın farkındalığını arttırırken, insanların markamıza olan sadakatinde de önemli rol oynayacaktır.

Bir yandan da içeriklerle sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmek de mümkün.

İçeriklerimizin daha çok hayata dokunması dileklerimle… 

Sevgiyle,

Write A Comment