SEO yönetimi deyince çok teknik konular olduğunu ve bunu öğrenemeyeceğinizi mi düşünüyorsunuz? Web sitemde yazmaya başlamadan önce ben de böyle düşünüyordum. Ama sonra fark ettim ki müşteriler için yazmak işin en önemli püf noktası. Nasıl mı? Gelin birlikte değerlendirelim…

SEO Nedir?

SEO “search engine optimization” yani arama motoru optimizasyonu demek. İnternette bir konuyu aradığınızda karşınıza çıkan ilk sayfadaki hatta ilk sıralardaki içerikleri sizinle buluşturan sistem.

Arama Motorları Neyi Amaçlıyor?

Aradığımız her şeyi bulduğumuz, ona sormadan hareket etmediğimiz bu platformun amacı en güvenilir bilgiyi en hızlı şekilde insanlara sunmaktır.

Eminim bir çoğumuz arama motorunda bulduğumuz bilgilere güvenir ve bunu dikkate alırız. Çünkü biliyoruz ki organik şekilde ilk sayfada görünmek çok da kolay değil ve arama motorları bunu çok hassasiyetle seçiyor.

Peki ama sistem bunu neye göre belirliyor? Sadece belirli kelimeleri kullanmak yeterli mi?

Öncelikle Süreklilik ve Özgünlük

Her şeyin başında arama motorunun içeriklerinizi insanlara sunması için aktif şekilde içerik üretmek ve süreklilik gerekiyor. Âtıl durumda kalan, güncel olmayan siteleri insanlara göstermek arama motorlarının amacına aykırı.

Her geçen gün artan bilgi havuzunda bilginin güncel olması, geçerliliğini koruyor olması önemli.

Bazen de aradığınız bilginin birkaç farklı sitede aynı şekilde yazıldığını görebilirsiniz. Bu hem sizi takip etmek isteyen kişiler hem de arama motoru tarafından tercih edilmez.

Çünkü sizin kendi tarzınız, kendi yorumlarınız da kaliteli içerik üretmek için çok değerlidir.

Arama Motoruna Göre Kaliteli İçerik Nedir?

Arama motorları hedef kitlenizin oluşturduğunuz içerikle olan ilişkisini önemser. Sonuçta onların keyif alması, sunulan içerikle bilgilenmesi bu platformun ana amacıdır.

Arama motorları içeriğin kalitesini okuyucularınızın sitedeki hareketlerinden anlar. “Hangi hareketler burada önemlidir?” derseniz:

  • Sitenizin hızı
  • Siteye tıklanma oranı/sayısı
  • İçeriklerinizi okurken geçen süre
  • Birden fazla içeriğin okunması
  • Geçmişte siteyi ziyaret edenlerin tekrar sitenize gelmesi

Yukarıdaki parametrelere dikkat ederseniz hepsinin müşteri memnuniyetini gösteren konular olduğunu fark edeceksiniz.

Özetle; sitenizde hedef kitlenize ne kadar iyi bir deneyim sunarsanız arama motorları da sitenize güvenir ve daha fazla insana gösterir. Böylece hem siz hem arama motorları amacına ulaşır.

Yazı Tarzımız Nasıl olmalı?

Yazı biçimimiz de müşteri deneyimini daha iyi sağlayabilmek için elbette çok önemli. Okuyucularımızın işini mümkün olduğu kadar kolaylaştırmalıyız. Nelere dikkat etmeliyiz sizce?

  • Başlığınız net ve anlatacağınız konuyu yansıtıyor olmalı.
  • İlk paragrafta anlatacağınız içeriğin kısa bir bilgisini vermelisiniz
  • Cümleleriniz fazla uzun olmamalı
  • Devrik cümleleri çok fazla kullanmamalısınız
  • Yazınızı belirli ara başlıklarda ayırmalı, okuyuculara ufak bir mola şansı vermelisiniz.
  • Cümleleri birbirine bağlarken ilgili bağlaçlardan faydalanmalısınız.

Bu liste daha da uzayabilir. Eminim sizin de aklınıza gelenler olacaktır.

Görebileceğiniz gibi aslında yazarken bile hedef kitlenizin konforu ön planda olmalı.

Uygun Etiketlemelerin Hiç Önemi Yok mu?

Evet işte işin teknik kısmı burada devreye giriyor. Belirli etiketleri kullanmamızın sebebi; arama motorunun yazımız hakkında bilgi sahibi olması için önemli.

Yani siz bu yazıda nelerden bahsediyorsunuz ve insanlar neyi merak ettiğinde bu yazı karşılarına çıkmalı?

Etiketleme çalışması yaparken hedef kitlenizin hangi kelimeleri kullandığını ve neyi merak ettiğini biliyor olmalısınız. Bu kısım o nedenle çok önemli. Müşteriyi ve onların ihtiyacını iyi anladığınızı gösteren kısım burası.

Ayrıca teknik bir konu olarak referanslar vermeniz, onların linkini eklemeniz ya da başka sitelerin sizin sitenize yönlendirme yapması da güvenilirliğinizi artıran teknik konulardır.

Müşteriyi Anlamak İçin Hangi Verileri Kullanabiliriz?

Web sitelerimizin performansını analiz ederken çok sayıda veriye ulaşmamız mümkün. Bu verilerden yukarıda da bahsettik: Siteye tıklanma oranı/sayısı, müşterinin geçirdiği süre, birden fazla sayfada dolaşılması gibi datalara rahatlıkla erişmeniz mümkün.

Hatta insanların hangi kelime ya da cümlelerle konuyu aradığını ve hangi arama sonrası sitenize girdiğini bile görebilirsiniz.

En fazla okunan, en fazla vakit harcanan içeriklerinizi de gün bazında değerlendirme şansınız var.

İşte müşteriyi anlamak için çok sayıda bilgi 😊 Bu bilgilerden yararlanabileceğiniz gibi, müşterilerinizle etkileşimde ya da yapılan pazar araştırması gibi analizlerle de onların ihtiyaçlarını analiz edebilirsiniz.

Müşterinin içerik ihtiyacını nasıl ve hangi sorularla anlayabileceğinizi detaylı yazdığım “Müşteri Yolculuğunda İçerik Pazarlaması” başlıklı yazıya da göz atabilirsiniz.

Sonuç olarak konuyu sade bir şekilde tanımlamak istersek; müşterinin memnun olması sitenizin güvenilirliğini gösterir ve insanların keyif aldığı bir içeriği arama motorları onlara sunmaya bayılır.

Sevgiyle…

Write A Comment