Pandemi ile gündemimizden hiç düşmeyen dijitalleşme ve dijital pazarlama aslında uzun süredir konuştuğumuz konulardı. Teknolojik gelişmeler hepimizin hayatlarını kolaylaştıran ve yaşam tarzında değişikliklere yol açan yeniliklerle dolu. Peki sizce 2022’de içerik üretirken nelere dikkat etmeliyiz? 2022 dijital pazarlama trendleri neler olacak?

Özellikle 2020 yılında dijital alışkanlıkları hızlıca değiştirdiğimiz bir yıl oldu. Artık sadece pazarlama profesyonelleri değil, müşteriler de dijital platformlara fazlasıyla hâkim. Yani artık 2022 yılına geldiğimizde çok daha bilinçli bir müşteri profiline hitap ediyoruz.

Müşteriler 2022’de de markalardan onlara değer katmasını, şeffaf olmalarını ve tabi ki veri güvenliğini ön planda tutmalarını bekleyecekler.

Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre; müşteriler markalar tarafından takip edilmeyi belli durumlarda kabul edebiliyorlar. Örneğin bir müşteri bir markayla iletişim halindeyse, o markanın kendisini dijital platformlardan takip edip, ona özel içerikler iletmesini faydalı buluyor. Yine birçok kişi aktif dinleme ya da coğrafi bölgeye göre içerik paylaşımı gibi yöntemleri ürkütücü bulabiliyor. Yani web sitelerindeki çerezlerin kullanımı da müşteri tercihlerini etkiliyor.

Bence 2022’de daha öncesine göre çok daha fazla konuşacağımız bir konu: Hiper Kişiselleştirme.

Neden Kişiye Özel İçerik?

İnsanlar gün içinde çok fazla mesaj ve bilgiyle karşılaşıyorlar. Bu hem kişiler için karmaşık bir durum, hem de markalar için istenmeyen sonuçlar yaratabiliyor. Hal böyleyken kişilerin ilgi alanlarına, temas ettiği konulara ve markalara göre, ihtiyaçları olan içeriği sunmak daha pozitif bir algı oluşturuyor.

Müşterilerinizi gereksiz mesajlara boğmak yerine, onları anlamak ve fayda sunmak üzere içerik sunun. Bunun olumlu yansımaları mutlaka göreceksiniz.

Ne beklemesi gerektiğini artık çok iyi bilen 2022 müşterisi için hiper kişiselleştirmeyi iyi yapan markalar fark yaratacaktır.

2022 Dijital Pazarlama ve İçerik Trendleri Ne beklemesi gerektiğini artık çok iyi bilen 2022 müşterisi için hiper kişiselleştirmeyi iyi yapan markalar fark yaratacaktır. Click To Tweet

Hiper Kişiselleştirme İyi Bir Müşteri Deneyimi Demek

Dijital gelişmeler sonrası aklımıza hemen sanal ortamlar geliyor. Ancak insan odaklılık her zaman olduğu gibi en önemli konumuz.

2022 Dijital Pazarlama ve İçerik Trendleri Dijital gelişmeler sonrası aklımıza hemen sanal ortamlar geliyor. Ancak insan odaklılık her zaman olduğu gibi en önemli konumuz. Click To Tweet

İnsanı tüm stratejilerimizin tam ortasına yerleştirip onlara iyi bir deneyim sunmak yeni değil. 2022’de de özellikle insanların hem fiziksel, hem dijital platformları çok daha bilinçli kullandığını fazlaca gözlemlemeye devam edeceğiz. Bu da bizi omnichannel pazarlamayı iyi yapmaya götürüyor. Bu yöntemin de temelinde iyi bir müşteri deneyimi yer alıyor. Birçok farklı kanalı doğru kullanmak ve kişilere uygun içerik sağlamak yine en gündemdeki konumuz olacak.

Müşteriyi İyi Anlamak İçin Veri Analizi

Bu bahsettiklerimizi doğru yapabilmek için en kritik konulardan biri veri analizi ve müşteri iç görüsü. Şirketler kendi veri tabanını iyi bir sistem kurarak ve kişisel verileri koruyarak oluşturmaya fazlasıyla zaman ve emek ayırıyor.

2022’de hiper-kişiselleştirilmiş ortam uzmanı*, hiper-zeki transportasyon uzmanı* gibi yeni iş kolları hayatımıza daha fazla girecek. (*Refererans: Özdemir, Ş. (2019). Geleceğin Meslekleri Listesi)

Yeni bir dijital dünyaya geçmişken, oluşacak veriyi ve dijital ayak izlerini takip edip, strateji oluşturmak da gündemimiz arasında olacak.

Özetle; ne istediğini çok iyi bilen, dijital dönüşümle ilgili daha bilinçli müşterilere değer katacağız. Bunun için kişiye özel deneyimler ve içerikler yaratmak gerekiyor. İçeriklerde biraz daha sadeleşmeye gitmek markaların müşterinin gözünde öne geçmesine sebep olacak.

Alanında uzman diğer arkadaşlarımın fikirlerine göz atmak isterseniz 2022 Dijital Pazarlama Raporu linkini buraya ekliyorum.

2022 güzel sürprizler ve yeniliklerle gelsin 😊

Sevgilerimle,

Write A Comment