İçerikler paylaşarak markamızı güçlendirmek ve kendi kişisel markamızı oluşturmak mümkün. Birçok platform içerik üreticilerinin kullanabileceği seçenekler sunuyor. Herkesin çılgınca içerik tükettiği günümüzde de gün geçmiyor ki yeni platformlar çıkmasın! Sesli içerikler üretebileceğimiz yeni platform: Clubhouse Nedir? İlk izlenimler nasıl? Gelin hep beraber inceleyelim.

Clubhouse Nedir?

Clubhouse, çeşitli konularda konuşmalar, müzik, ağ oluşturma, politik tartışmalar ve daha fazlasıyla çok çeşitli sanal odalar sunan bir uygulama. Şimdilik sadece ios destekli.

Bu uygulamaya davetiye linki olmadan katılım yapılamıyor.

Uygulamanın içine girdiğinizde, seçilmiş konularını konuşan ve dinleyicilerin de sohbete katılabildiği çok sayıda oda göreceksiniz.

Bence bu uygulama, içerik üreticileri için hedef kitle ile etkileşime geçmenin, güzel bir yöntemi olmuş. Ayrıca konuşmacılık yapmak isteyenler içinse, doğaçlama konuşma pratiği yapabilmenin en kolay yolu 😊

İçerik tüketicileri için ise ilgi alanına uygun odalarda konuşmacıları dinlemek ve hatta kendi fikirlerini onlarla tartışabilmek de çok faydalı.

Ses İçerikleri Neden Yükselen Çizgide?

Günümüzde podcast ve sesli kitap uygulamaları gibi sadece sesle dinlediğimiz içeriklerin git gide daha da tercih edildiğini görüyoruz.

Ben bunu zamanın çok hızlı akmasına ve bizim yapmak istediğimiz çok şey olmasına bağlıyorum. Hal böyle olunca aynı anda bir iki şey yapmak bazen zaman kazanmamıza ve merak ettiğimiz konuları öğrenmemize olanak sağlıyor. Örneğin araba kullanırken ya da yürüyüş yaparken bir podcast ya da sesli kitap dinlemek. Başka bir örnek, yemek yaparken Clubhouse konuşmalarını dinlemek. Bu sayede bu uygulamalar vaktimizi daha verimli geçirmemizi sağlarken, bir taraftan da bize arkadaşlık ediyor.

Clubhouse da pratikliği ile öne çıkıyor. Profil resminiz dışında hiç görüntü olmadığı için, kendi görüntünüz, ışık, arka plan gibi kaygılarınız ortadan kalkıyor.

İçeriklerinizi bir slayt ya da görselle anlatmanız gerekmediği için uzun hazırlık süreçleri de ortadan kalkıyor.

Ayrıca ses kalitesi çok iyi ve teknik açıdan kolay kullanım da Clubhouse’u ön plana çıkaran avantajlar arasında.

Yazımın devamında sizlerle çok güncel bir araştırma sonucunu paylaşacağım. Çalışmayı Curiocity Clubhouse lansmanının insanlar üzerinde etkisini ve algısını ölçmek üzere yaptı. Hadi gelin birlikte inceleyelim…

Clubhouse Logosundaki Kim?

İlk hafta Clubhouse’un logosunda yer alan Bomani X gitarist, söz yazarı ve şarkıcı. Sanatçı tıpkı Clubhouse’da olduğu gibi yalnızca davetlilerin katılabildiği etkinlikler düzenleyen New Perspectives Party’nin de kurucu ortağı.

Güncelleme ile logoyu Axel Mansoor’a bıraktı Axel Mansoor şarkıcı ve söz yazarı, özellikle çocuklar için ninniler söylüyor.

En Çok Hangi Ülkeler Uygulamayı Kullanıyor?

1-5 Şubat arasındaki twitter içeriklerine baktığımız zaman en fazla, yani %29, oranda İngilizce, %24 Japonca ve %12 oranında da Türkçe içerikle karşılaşıyoruz.

ABD ve Japonya’dan sonra uygulamayı en yoğun Türkiye kullanıyor.

Bu dataya bakarsak, Türklerin cep telefonu ve sosyal medyayı kullanım oranları gibi, yeni mobil uygulamalara ilgisinin de çok yüksek olduğunu görebiliyoruz.

Türkiye’de Clubhouse Deneyimi

Clubhouse’un Türkiye’de aktif olduğu ilk haftada araştırmaya davet edilen iş dünyası hedef kitlesindeki 10 kişiden 4’ü uygulamaya giriş yaptı.

Lansmanın yapılmasının ardından, ilk haftada, 100 akıllı telefon kullanıcısının 81’i uygulamayı duydu ve 45’i Clubhouse’u indirdi. Sonuçta %37’lik bir kısım ilk haftada Clubhouse’a girdi.

Giriş yapan kişilerin %78’i henüz dinleyici konumunda. Bu kişiler kendisini henüz konuşmacı olarak yeterli görmüyor. Konuşmacı yüzdesi ise %22 gibi yüksek bir oranda.

En Çok Hangi Konular Konuşuluyor?

İlk hafta çok çeşitli konuşmacılar ve dinleyiciler platformu deneyimledi. Ancak 2 konu başlığı fazlasıyla konuşulan konular oldu.

Bunlar: Pazarlama & İletişim ve Dijital

Bu blogdaki ana konumuza uygun olduğu için pazarlama ile ilgili konuların alt detaylarına da değinmek istiyorum. Çalışmaya göre konuşulan konular:

  • Pazarlama %26
  • Dijital pazarlama %14
  • Reklamcılık ve iletişim %14
  • Medya %7
  • Sosyal medya %5
  • Influencer pazarlama %4

Öne çıkan diğer başlıklar; girişimcilik, siyaset ve gündemdeki konular (Örneğin Boğaziçi) oldu.

Özetle Clubhouse Hakkında İlk İzlenimler

Sosyal medyadaki Clubhouse yorumlarının içerikleri çoğunlukla olumlu. Sadece %6’lık bir kesim negatif fikir belirtirken, %31’lik kesim bu konuda nötr.

Olumlu fikirler:

  • Her konuda konuşulabilmesi
  • Normalde karşılaşamayacağımız kişilerle konuşabilme
  • Pandemide sosyalleşme
  • Ses kalitesi
  • Kaliteli kişiler, kaliteli içerik
  • Gerçek kimlikle girilmesi

Olumsuz fikirler:

  • Kalabalık gruplarda konuşma fırsatı yakalamanın zorluğu
  • Ünlülerin baskın olmaya başlaması
  • Ünvansız olunca dinlenmemek
  • Android neden yok?
  • Güvenli değil

Tüm bu fikirlerle beraber büyük çerçeveden bakınca, kullanıcılar Clubhouse’u %72 oranında faydalı buluyor. Bu faydayı ise %54 bireysel fayda, %25 kurumsal fayda ve %21 oranında da her iki şekilde de faydalı olarak tanımlıyorlar.

Sonuç Olarak

Çalışmanın da sonuçlarına göre, kullanıcılar ilk haftadan genel olarak Clubhouse’u beğenmiş görünüyor. Popülerliği böyle devam eder mi ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz. Ancak bana sorarsanız gerçek ve konusunda yetkin kişilerin fayda sunan içeriklerini dinlemek, ses kalitesi, saygılı bir ortam ve pratik kullanımı ile hem içerik üreticilerinin hem de bu kaliteli içeriklerden beslenen hedef kitlenin önemli bir platformu haline gelecek gibi.

Sizler de buradan içerik üretmeyi denemeye başlayabilirsiniz.

Sevgiyle,

Write A Comment