Her şirkette bir kurumsal strateji, buna uygun pazarlama stratejileri ve pazarlama stratejisi içinde de içerik stratejisi olduğundan bahsediyoruz. Yazılı içerik stratejisi olan şirketlerin, içerik pazarlamasından daha fazla verim aldığı da yapılan araştırmalar gösteriyor. Stratejimize uygun içerik konumuzu belirledik, tamam. Peki hangi içerik türü hangi sıklıkta? Kafanız karışmasın, işte özeti…

Bazı okuyucularımız elbette,

“Benim bir şirketim yok, sadece kendim için içerik paylaşıyorum.”

diyebilirler. Evet, belki kurumsal şirketler kadar detaylı plan yapmaya gerek duymayabilirsiniz ancak yine de içerikleri çeşitlendirmekte fayda var.

İçerik paylaşımı denilince akla sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, gönderiler, kısa videolar ve bazı platformlarda paylaştığımız kısa yazılar geliyor. Ancak farklı araçlarla bir içerik karması oluşturduğunuzda aslında farklı şekilde içerik tüketen birçok kişiye ulaşma şansınız var.

“Farklı içerik tüketme tercihi de nedir?” diye soracak olursanız hemen söyleyeyim. Bazı kişiler yazılı içeriklerden, bazıları video içeriklerden keyif alırken, sadece görsellere bakmaktan hoşlanan kişiler de olacaktır hedef kitleniz arasında. Öncelikle içerik çeşitliliği yaptığınızda, farklı tercihlere uygun paylaşımlar yapmış olacaksınız.

Ama bundan da öte; konuya daha detaylı açıdan yaklaşacak olursak; her içerik türünün hazırlanma zorluğu ve paylaşılma sıklığı farklı oluyor. Örneğin günde belki kısa cümlelerden oluşan 10 tweet atabilirsiniz ama bir blog yazısı için daha fazla çalışmanız gerekir. Günde 10 blog yazısı zorlayıcı olabilir.

İşte içerik türlerine göre planlamadan kast ettiğim şey de tam olarak bu. Konuyu güzel bir örnekle özetlemek isterim:

Curata İçerik Pazarlama Piramidi

Fotoğrafta gördüğünüz piramit Curata tarafından tasarlanmış ve ana içerik konunuz ile destekleyici konuları hangi araçlardan, hangi sıklıkta paylaşabileceğinizi çok güzel görselleştiriyor.

1.Sırada Görünen Piramidin En Üstü:

Sizin ana içerik konunuzu ve temel ortaya koyduğunuz çalışmayı gösteriyor. Bu her zaman, sıklıkla üretebileceğiniz bir konu değildir. Yüksek enerji ve uzun zaman gerektirir. Örneğin, bir kitap, e-kitap, bir araştırma sonucu olabilir. Genellikle bu içerik diğer küçük içerikleri de besler ve sonuçta hedef kitlenizi sizin asıl özgün olarak ortaya koyduğunuz bu içeriğe götürmeyi hedefler.

2. 3. ve 4. Basamaklar:

Bu basamaklardaki içerikler, temel içeriğin detaylı şekilde küçük parçalara ayrılarak paylaşılmasını sağlar. Daha fazla içerik üretilirken, ana içeriğin yaygınlaşmasına hizmet eder. Yani kısacası, ana içeriği destekleyen yan içeriklerdir. Örnek olarak, sunumlar, infografikler, blog yazıları bu grupta yer alabilir. Daha kısa ve hap bilgi içerirler ve hedef kitle tarafından erişilebilirliği ve faydalanılması daha kolay içeriklerdir.

5. ve En Alt Basamak:

Bu basamakta artık biraz daha sık ve spontane paylaşımlar yapılsa da yine temel içeriği besler. Hedef kitle ile en fazla etkileşimin sağlandığı kısımdır ve daha yaygındır. Bu kısma örnek olarak sosyal medyada paylaşılan, görsel ve video içerikleri söyleyebiliriz.

Sıklık, efor ve yaygınlık açısından güzel ve anlaşılabilir bir çalışma olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim bu piramidi.

Şimdi gelin bir de içerik türlerine göz atalım…

İçerik Çeşitleri:

Yapılan araştırmalar yazılı içeriklerin daha fazla tüketildiğini gösteriyor. Özellikle de kurumsal şirketler en çok blog ve web sitesi ağırlıklı içerik paylaşıyorlar.

Araştırmada yer alan en popüler içerik türlerine bakacak olursak:

Blog Yazıları ve Kısa Makaleler (%93):

Bu yazılı içerikler arama motorlarında arandığı zaman karşınıza çıkan ve detaylı bilgi almak için okuduğunuz yazılardır. İnsanlar bir konuda bir şeyler öğrenmek isterse bu içeriklere başvuruyor.

Elektronik Posta/Bülten (%77):

Her ne kadar elektronik posta ve bültenler az tercih ediliyor gibi görünse de şirketler ikinci sırada bu içerik türünü kullanmışlar. E-mail ve bültenler hala revaçta.

Vaka Çalışmaları (%68):

Bu çalışmalar konuyu bir örnek üzerinden inceleme fırsatı sunuyor. Pandemi ile birlikte tecrübe paylaşımının daha da önemli hale geldiğinden bahsetmiştik. İşte bu çalışma tam da buna hizmet eden güzel bir içerik türü.

Video İçerikler (%68):

Geçtiğimiz bir yılda özellikle “Nasıl Yapılır?” tarzı, öğretici ve uygulamalı videolar insanların en çok fayda gördüğü içerikler arasında. Özellikle evde kaldığımız dönemlerde bilmediğimiz fakat kendimiz yapmak zorunda olduğumuz konuları öğrenmek için sıkça başvurmadık mi? 😊

Online Kurslar/Online Toplantılar (Webinar) (%67):

Dijitalleşmenin üst seviyelerine çıktığımız ve fiziksel olarak bir araya gelemediğimizden dolayı belki hiç görmediğimiz konular, aklımıza gelmeyen eğitimlere katılma şansını bu online toplantılar sayesinde elde ettik. Gelecekte de sağladığı faydalar sebebiyle çok tercih edilecek gibi görünüyor. Buraya ben ayrıca sosyal medya canlı yayınlarını da eklemek isterim. Ne de olsa bu sohbetlerden de çok şey öğrendik ve hedef kitlemizle bolca etkileşime geçtik.  

Listenin devamında; bilgiyi özetleyen ve görselleştiren grafikler (infografikler), fotoğraflar, tablolar, rehber kitapçıklar, araştırma sonuçları ve podcast içerikleri yer alıyor.

Şimdi bu kadar faydalı içerik türü varken, belirli bir planlama ile hedef kitlenize daha yaygın ve etkili ulaşmak için ufak bir planlama yapmaya ne dersiniz? İçerik üreten kişiler zaten birçok alanda içerikleri çeşitlendirmek isteyecektir.

Yukarıda bahsettiğimiz temel içerik üretme araçlarından size uygun olanlarını seçip, hangi kanalda hangi detayda içerik üreteceğinize odaklanarak, daha erişilebilir ve daha etkileşimli içerikler yaratıp, hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle,

Write A Comment